Sommar, semester och avkoppling?
Nu är det snart dags för den efterlängtade sommarsemestern, den som betyder så mycket för oss svenskar. Vi längtar efter att göra saker som vi kanske inte gör annars och vi längtar efter avkoppling och tid att ta det lugnt. Det är just avkoppling och återhämtning som det här inlägget handlar om. Aktiviteterna får du stå för själv.
DET ÄR SVÅRT ATT VARVA NER
Vi människor har lätt att varva upp men svårt att varva ner. Det har med våra hormoner att göra, hur snabbt de kan frigöras och hur snabbt de bryts ner. Förmågan att varva upp snabbt är livsavgörande men av mindre betydelse nu jämfört när vi levde på Afrikas slätter. Vi kan jämföra med en hund som ligger och sover i en bullrig miljö. Den är uppe på en sekund om någon tar i kylskåpsdörren. Att varva ner är inte livsavgörande, i alla fall inte på kort sikt.
När semestern börjar behöver du kanske en hel vecka för att bli av med stresshormonerna i kroppen, om du går in för att ta det lugnt. Om du däremot genast startar ett antal semesteraktiviteter av typen bygga till sommarstugan eller göra en rundresa till släktingar och vänner så tar det ännu längre tid.
Har du arbetat mycket hårt och målinriktat under en längre tid tillkommer en svårighet att koppla av. Det är egot som vant sig att få en belöningskick varje gång du bockar av något på listan. När semestern börjar fortsätter egot att driva på. Det är som om kickarna har skapat ett beroende. Tillståndet kan vara svårt att ta sig ur, speciellt om du är sliten och därmed har svårt att stå emot egot. I ett sådant läge kan det ta många veckor att lugna ner egot och koppla av.
VARFÖR MÅSTE JAG KOPPLA AV
Är det då nödvändigt att koppla av helt och hållet? Räcker det inte att bara varva ner till ett lägre tempo?
För att orka jobba hårt behöver vi perioder av återhämtning. Återhämtning innebär bland annat städning av kroppen och förnyelse av hjärnceller. Återhämtning sker när det parasympatiska nervsystemet är aktivt. Då känner du dig lugn, avslappnad och tillfreds med tillvaron. Tankarna är inte fokuserade på något särskilt utan glider runt i huvudet. Du har full tillgång till dina kognitiva förmågor, lätt att lära dig nya saker och inte minst ett bättre sexliv.
Tyvärr bryts det här fina tillståndet så fort du känner att du ”måste” göra något. Kroppen ställer om sig till kamp och det sympatiska nervsystemet tar över. Nu är det fokus på att överleva och kroppen hamnar i ett stressläge. Det kan hända även vid små ”måsten”. I stressläget sker exempelvis ingen nybildning av hjärnceller utan hjärnan återanvänder de celler som finns och vi får svårare att lära oss saker.
VARVA NER FÖRST – UNDVIK ”SKA BARA”
Vårt förslag är att du börjar din semester med så mycket avkoppling som möjligt. Bestäm dig för att återhämtning är din viktigaste aktivitet och försök få med familjen på det. Efter ett tag känner du hur perioderna du är i återhämtningsläget blir fler och längre. Först när det känns stabilt kan du börja fundera på ”måsten” under semestern. Det märkliga är att en del ”måsten” liksom försvinner av sig själva när du funderar på dem med ett lugnt och avkopplat sinne. Det är inte nödvändigt att måla om fasaden i år eller det är rätt kul att rensa sly om man gör det i små steg och bara i bra väder.
NÅGRA TIPS
Här är några saker du kan göra för att snabbare komma i återhämtning:
- Yoga
- Meditation
- Djupandning
- Vara bland vänner där du känner kärlek och uppskattning
- Vara ute i naturen (utan lurar!)
- Motionera lagom lätt
- Känna tacksamhet
- Njuta av det som är vackert eller skönt
- Testa sådant som är nytt och spännande (dock utan prestationsångest)
- Drömma om framtiden
- En aktivitet som känns som avkoppling för dig
Ha en riktigt skön sommar med mycket avkoppling önskar vi på Protea
Mona, Erik & Jan