Meditation är inte en avslappningsövning
Meditation är inte en avslappningsövning som många kanske tror. Meditation är inte som att sväva på rosa moln. Om man har fel förväntningar när man börjar meditera blir man lätt besviken och slutar ganska omgående. Då går man miste om olika fördelar som bättre förmåga att fokusera, avslappning, stabilisering av en rad olika hormoner i kroppen vilket helt enkelt får dig att må bättre.
Höga förväntningar
För 15–20 år sedan ansågs meditation vara något underligt som bara munkar i Asien och vissa underliga personer höll på med. Nu är det något som alla hört talas om och många har provat. Men att komma igång med meditation kan vara svårt, inte minst för att de flesta har en färdig idé om hur det ska vara när man mediterar. De flesta som jag talat med förväntar sig en upplyft och speciell känsla, väldigt positiv och behaglig. Kanske en upplevelse av att sväva runt i de högre rymderna medan huvudet är helt tomt på tankar. Du har en inre bild av en person som sitter i full lotusställning med fötterna på ljumskarna, alldeles stilla med avslappnade drag och ett lugn som strålar som ett överjordiskt ljus runt hela kroppen.
Detta är inte vad man upplever när man sätter sig ner för första gången och mediterar (med enstaka undantag som bekräftar regeln). För de allra flesta är den första upplevelsen av meditation mer så här:
- Huvudet är fullt av snurrande tankar som verkar ha en högre volym än i vanliga fall. Tankarna kan handla om vad du kunde ha gjort istället för att sitta här som en idiot.
- Det kliar på en massa ställen och därför går det inte att sitta still.
- Det gör ont i ryggen och knäna eftersom man inte är van att sitta med benen i kors.
- Känslan av misslyckande svallar med höga vågor i sinnet.
Kanske lyssnar du på en guidad meditation med en röst som är så lugn och sävlig att den blir irriterande. Du stänger av guidningen, reser dig och undrar varför du lät dig luras till detta.
Realistiska förväntningar
Dina högt ställda förväntningar gör det omöjligt att få en bra upplevelse. Istället gäller det att ha realistiska förväntningar. Du kommer:
- att ha en massa tankar i huvudet.
- känna impulser att röra på dig.
- att få ont i ryggen av att sitta still.
- känna dig uttråkad, irriterad, rädd för att du kastar bort din tid och misslyckad för att du inte kan meditera ”ordentligt”.
Din uppgift är att hålla fokus på något, till exempel ditt eget andetag. Du kommer att tappa fokus och istället börja tänka på något annat. Din uppgift är då att notera att du tappat fokus, bli tacksam för att du upptäckte det och sedan släppa tanken och åter rikta uppmärksamheten mot dina andetag.
Din ”uppmärksamhetsmuskel” är svag när du börjar meditera. Precis som din biceps är svag om du är ovan att lyfta vikter. Med även ”uppmärksamhetsmuskeln” går att träna och med tiden blir den starkare. Då kommer du märka att du kan hålla fokus längre stunder, från 2–3 sekunder, till tio sekunder, till 40 sekunder och med tiden kanske minuter.
Att ha en massa tankar som dyker upp, den ena efter den andra, är helt enkelt normalt. Forskare kallar det att ”Default Mode Network” (ett nätverk av regioner i hjärnan) är aktiverat. Det sker när man inte har något särskilt för sig. Du är alltså helt normal.
en stark ”Uppmärksamhetsmuskel”
En starkare ”uppmärksamhetsmuskel” är bra inte bara när man mediterar utan i alla aktiviteter. Du blir bättre på att hålla fokus när du läser, när du lyssnar på andra, när du ska lösa problem. Det är en förmåga som är väl värd att träna upp. Här kan du höra Jon Kabat-Zin (professor emeritus i medicin vid University of Massachusetts Medical School) berätta om positiva effekter av meditation.
Eftersom det finns så många fördelar med att meditera rekommenderar vi våra kunder i ledarutvecklingsprogram att prova att meditera. Det finns guidade övningar som alla kan lyssna på på vår hemsida under Ladda ner. De är gratis att lyssna på och ladda ner. Du som läser detta kan prova om du vill. Man kan också använda en app för meditation och mindfulness. Det finns många bra.
fördelar för ledare
Det ställs höga krav på ledare idag. Medarbetarna förväntar sig utvecklande feedback och snabba beslut från sina ledare. Ledarens dagar är fullspäckade med möten, administration, egna arbetsuppgifter och mycket mer. Därför rekommenderar vi ledare att prova meditation. Dels stärker meditation förmågan att vara närvarande, dels minskar meditation stress i kroppen. För att vara en bra ledare idag och i framtiden är en personlig mognad viktig och det blir enklare att utveckla den när du blir bättre på att se dig själv lite från sidan, också det en effekt av meditation.
Magisk upplevelse?
”Kommer jag aldrig få uppleva det där upplyfta sköna tankefria tillståndet?” Vem vet? Det kan hända, ibland. Sannolikheten ökar om du lägger mer tid på att meditera (och då handlar det om timmar varje dag). Det verkar inte vara något man kan styra över. Det händer när det händer. Men de positiva effekterna av meditation kommer du att märka av oavsett om det känns magiskt eller jobbigt medan du mediterar. Om du är uthållig med dina tio minuter per dag. Det finns mycket mer att säga om effekter av meditation, men det får bli en annan artikel.
Förhoppningen är att du som läst ända hit blivit mer nyfiken på att prova meditation. Det är en aktivitet som är värd att lägga tid på, några minuter om dagen eller det som funkar för dig.
Lycka till!
Mona, Erik och Jan på Protea Leadership