Ledare fullt ut?

Att vara ledare är ett yrke. De flesta som är ledare har haft minst ett annat yrke innan de blev ledare. De var exempelvis experter inom något område och blev befordrade till ledarroller. Tyvärr är det vanligt att bytet av yrke blir otydligt både för den nyblivne ledaren och för omgivningen. Det kan leda till en dålig start i det nya yrket. Vi tittar lite mer på det här i den följande texten. Vi lämnar också några förslag som kan hjälpa dig att bli mer medveten om ditt ledarskap.

 

 

Du som är ledare fråga gärna dig själv i vilken grad det är du som leder verksamheten. Är det 100% eller 40% eller något annat tal? Det handlar om din känsla och inte om hur mycket tid du lägger ner på ditt ledarskap eller dina exakta arbetsuppgifter. Känner du att det är du som styr verksamheten (inom överenskomna ramar) och att det är ditt ansvar att leda din enhet mot uppsatta mål eller är ditt ansvar och dina mål mer diffusa? Är du en ledare eller är du en kugge i ett maskineri du inte kan påverka särskilt mycket? Har du själv accepterat att du bytte yrke när du tackade ja till att bli ledare? Valde du att bli ledare bara för att få högre lön eller högre prestige?

Ledare fullt ut?

Som du säkert förstår handlar detta mer om din självbild som ledare än om faktiska förhållanden på arbetsplatsen. Självbilden är viktig för hur du lyckas i din ledarroll. Kan du inte se dig som ledare fullt ut finns det en risk att du får problem framöver exempelvis med din motivation eller med respekten från dina medarbetare. Att svara något annat än 100% är inte hållbart på sikt! Om ditt svar var lägre än 100% (vilket tyvärr är mycket vanligt) är frågan vad du kan ändra på för att nå 100%?

Vill du vara ledare?

Först och främst handlar det om du verkligen vill vara ledare. Var det ett övervägt beslut att bli ledare eller tänkte du kanske att du testar lite och bestämmer senare? Fundera om din fortsatta karriär ska vara som ledare eller något annat. Passar det din personlighet att vara ledare? Är det kul att leda andra? Får du en klapp på axeln av ditt personliga belöningssystem när du hanterat en utmanande ledarsituation? Gillar du att interagera med andra människor eller är det mest jobbigt? Kan du glädjas på ett genuint sätt av en fin prestation av en kollega? Brukar du agera ledare även privat? Blir det mest nekande svar på frågorna ovan behöver du nog ifrågasätta om du ska fortsätta som ledare. Det är inget konstigt att backa från en ledarroll utan det är både moget och modigt att göra så.

Tydliga spelregler

Ok om du vill leda men ändå inte känner att du leder fullt ut. Vad kan du då göra? Då kan det handla om dina yttre förutsättningar. Har du tydliga mål? Känner du ett tydligt ansvar? Är dina befogenheter i paritet med dina mål och ditt ansvar? Har du de resurser du behöver? Är spelreglerna i övrigt tydliga på din arbetsplats? Får du det stöd och den utveckling du behöver? Förmodligen finns det en hel del att göra här. Se till att du får rimliga möjligheter att nå dina mål! Känslan av att inte kunna påverka är en vanlig orsak till att det inte känns som att leda till 100%.

Självbilden är viktig

Du vill leda och du har bra förutsättningar att göra det. Då borde det bli 100% eller? Nja, självbilden brukar ändå spjärna emot även om allt verkar bra på ytan. Frågan nu är om du kan se dig själv som ledare och som jämlike med andra ledare? Kan du se dig själv agera i utmanande ledarsituationer?  Ser du se dig själv argumentera med din chef om vad som är bästa beslutet för din enhet. Kan du själv ta ett beslut som ingen gillar på din enhet? Detta kan kännas tufft men det handlar om vem du vill bli framöver och inte nödvändigtvis vem du är idag. Frågan är därför om du tror att du kan komma dit med mer erfarenhet och genom ledarutveckling.

Trygghet genom starka värderingar

I grunden handlar allt detta om att känna trygghet som ledare. En viktig faktor för att känna sig trygg när det blåser är att ha koll på sina värderingar och våga följa dem. Värderingarna är vad du tror på, var du står i viktiga frågor, vad du gillar och vilken bild du vill att andra ska ha av dig som ledare etcetera. Fundera gärna igenom dina värderingar speciellt de som är relevanta i ditt ledarskap. Att leda innebär ibland att hamna utanför regelverk och konventioner. Då är starka tydliga värderingar räddningen.

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.