Bli en lyckligare ledare
Lyckoforskare har konstaterat att de människor som har förmågan att känna tacksamhet är lyckligare än de som fokuserar på bristerna i sina liv. Det handlar om ett val som var och en kan göra. Tyvärr är det ibland svårt att ställa om mot tacksamhet då vårt sinne lurar oss att leta brister för vår överlevnads skull. Men som alltid, med medvetande och träning går det att byta perspektiv.
VÅRT fokus på brister
Vårt sinne fokuserar mer på vad vi saknar än vad vi faktiskt har. Du måste ha ett nytt större hus, en häftigare bil, fler gilla på sociala medier, en snyggare kropp, ha barnen i en bättre skola, äta egenodlade grönsaker etcetera. Gör vi som sinnet vill får vi små kickar av välbehag då och då. Samtidigt verkar vi må sämre och sämre ju mer överflöd vi får. Begäret efter något vi egentligen inte behöver är svårt för sinnet att hantera och resultatet blir i stället tomhet. Sinnet är inte kalibrerar efter våra levnadsförhållanden och därför behöver vi göra något för att inte hamna i bristtänkandet. Ett viktigt medel i den kampen är förmågan till tacksamhet.
Är glaset halvtomt eller halvfullt?
Det är väl fantastiskt att kunna känna tacksamhet för det man har och inte fokusera på allt man inte har. Det välbekanta exemplet med glaset som antingen är halvfullt eller halvtomt illustrerar den skillnaden. Tacksamhet är en viktig förutsättning för att känna sig lycklig, att se och uppskatta det man har och allt som är vackert och bra i världen. Det gäller att inte fastna i ett futtigt bristperspektiv utan aktivt leta efter det vackra och fantastiska. När du tittar på din rabatt hemma på tomten kan du välja om du vill se ogräset eller den lilla violetta blomman som precis har trängt upp genom jorden. Ett bra perspektiv när livet känns motigt är från en annan plats på jorden: Det är många människor i världen som skulle vilja byta plats med dig även en stressig morgon i en bilkö en regnig dag i november.
Är tacksamhet passiviserande?
Vi på Protea har mött många kunder som tror att förmågan att känna tacksamhet är en farlig egenskap för att den passiviserar. Blir du tacksam slutar du kämpa och då presterar du sämre är logiken. Vi håller inte med om det. Varför skulle man sluta kämpa för något man vill uppnå bara för att man kommit en bit på väg och är tacksam för det? Har du arbetat bra ska du tillåta dig att vara nöjd och tacksam för det du åstadkommit så långt. Fira gärna segrarna och när du gjort det är det dags för nästa etapp. Gör som lejonet! Ut och jaga tills du fångat ett byte. Njut av bytet tills det är uppätet. Ut och jaga igen!
Bli mer tacksam
Om du vill träna din förmåga till tacksamhet kan du exempelvis föra en tacksamhetsdagbok där du varje dag noterar något som gör dig tacksam. Det kan vara vad som helst, stort som smått. Det kan gälla dig själv eller en annan person. Ett annat sätt är meditation med fokus på tacksamhet.
Tacksamhet och mognad
Det finns mycket skrivet om hur man ska göra för att lyckas som ledare. Det är inget fel på teorierna och modellerna men du behöver vara en supermänniska för att leva upp till dem. Hur blir man då en supermänniska? Ja det finns det inte så mycket skrivet om men frågeställningen blir mer och mer aktuell i takt med att kraven på ledare hela tiden ökar. Protea har identifierat en faktor som kanske är den viktigaste för att bli en supermänniska och det är personlig mognad. Om man listar kraven på en ledare idag kan man se att de flesta av dem har en koppling till den personliga mognaden. Förmågan att känna tacksamhet är en typisk mognadsfaktor. Mogna människor är bättre på att se världen som den är och kan hålla ett hälsosamt avstånd till sina urgamla sinnen. Gissa om de har nytta av det som ledare?
En spännande bok om #mogetledarskap
Om några veckor ger Protea ut årets bok inom ledarskapsområdet med titeln ”Moget ledarskap”. Den beskriver den personliga mognadens betydelse för ledarskapet och hur du kan utveckla din personliga mognad. Mer information om boken hittar du här.