Beslut blir bättre med både intellekt och magkänsla
Att fatta beslut är en viktig del av varje ledares jobb. Många uppfattar beslutsfattande som ansvarsfullt och ibland svårt. Dina beslut blir bättre med både intellekt och magkänsla involverade.
Varje dag fattar varje människa många beslut. De flesta är små, vi kan kalla dem mikrobeslut. –”Ska jag plocka upp mobilen när jag hör meddelandesignalen?” Som ledare och chef har du ansvar för stora beslut som berör andra personer: medarbetare, kunder, leverantörer med flera. Ibland är besluten enkla och går lätt men andra gånger känns det svårt eftersom det inte finns något tydligt bästa alternativ.
En del människor tar de flesta viktiga beslut utifrån vad som känns rätt. De styrs främst av magkänslan. Andra domineras av sitt intellekt och gör listor med fördelar och nackdelar eller framtida scenarier som en följd av olika beslutsalternativ. Vi menar att vi har tillgång till båda dessa förmågor därför att de fungerar bra tillsammans, de kan uppväga varandra svagheter.
Tänkandet kan trassla in sig i detaljer och tappa överblicken. Känslorna kan kidnappa oss in i tillstånd av handlingsförlamning, rädsla eller övermod. Men med intellekt och magkänsla tillsammans blir besluten bättre. Som ledare kan det vara bra att du undersöker ditt eget beslutsfattande. Väger du över åt något håll eller låter du både intellekt och magkänsla vara med i besluten? Intellektet kan presentera tydliga argument som du kan använda för att förklara beslutet för andra i organisationen. Magkänslan kan guida dig rätt när allt ser okej ut men att det ändå känns obehagligt i maggropen. Ta fasta på det och ta lite extra tid på dig för beslutet så du hinner sätta dig in i situationen ännu lite bättre. Känns det inte bra så finns det en anledning och ditt intellekt kan identifiera vad det är och sedan gå igenom beslutsunderlaget igen.
En situation där magkänslan är särskilt värdefull är vid anställningsintervjuer. När organisationen verkligen skriker efter en viss typ av kompetens kan intellektet ibland blunda för vissa fakta hos en arbetssökande, men om magkänslan bromsar så tro på den. En kravprofil täcker aldrig in allt och magkänslan är bättre på att uppfatta helheten. Använd den när du anställer.
Tänk dig att du har gjort en större investering i en viss aktie som plötsligt störtdyker på börsen. I ett sådant läge är det inte bra att låta magkänslan styra, då är det kalla fakta som gäller. Var särskilt uppmärksam så att du inte övermannas av magkänslan just när du är under stark press eller i affekt. Skapa en inre distans till dina känslor (du kan behöva tid) och koppla in ditt intellekt. Det har exempelvis skickats många arga mejl som känts rätt i stunden men bara orsakat mer skada.
I Proteas ledarutvecklingsprogram undersöker vi balans i många olika perspektiv, i ditt beslutsfattande och naturligtvis också mellan arbete och privatliv. Vi har verktygen för att identifiera dina utvecklingsområden och metoderna för att stärka upp där det behövs.