3 steg för att fånga tankar

Att fånga dina tankar är ett viktigt steg för att gå från att vara fast i automatiska reaktioner till att fatta medvetna beslut. Du blir en mycket bättre ledare när du fattar medvetna beslut som är baserade på hur situationen verkligen ser ut. Här visar vi hur du fångar tankar i 3 enkla steg.


Att bli en smartare ledare börjar med att göra dig medveten om repetitiva negativa tankar, (se även i förra artikeln ”Bli smartare – från autopilot till medvetna val”). Det tar ofta tid att bli skicklig i att hinna fånga enskilda tankar. I grunden handlar det om att skapa en ny vana.

Steg 1 är att säga till dig själv ”Där kom en negativ tanke”. Hur ser negativa tankar ut? Här kommer några exempel:
”Jag kommer inte att hinna dit i tid. Varför måste folk köra som idioter så det blir köer?”
”Varför lovade jag att skriva protokoll från mötet? Jag har ju så mycket annat.”
”Nej, jag glömde att meddela barnens tränare att vi är bortresta vecka 43.”
”Jag borde inte ha ätit den där tårtbiten.”

Detta är det viktigaste steget. Det kommer att kräva träning. Du kommer att missa väldigt många tankar i början, men du kommer att känna igenom dem bättre efter hand. Var uthållig!

Steg 2 är att ta ett djupt andetag; in genom näsan och andas långsamt ut genom näsan. Detta gör att du får lite distans till tanken. Sedan gör du en snabb bedömning av om tanken är nyttig utifrån de mål du har att uppnå, då får den din uppmärksamhet, en gång. Här gäller det att vara tuff i bedömningen. Många tankar låtsas vara jätteviktiga, men du måste träna dig att se igenom det. Om den är nyttig betyder det ofta att du behöver göra något.

”Jag glömde skriva in paragrafen om sekretess i avtalet.” Om detta är viktigt för ditt mål och det är första gången tanken dyker upp, då behöver du se till att göra det nu eller lägga in i din att-göra-lista.

En utmaning kan vara att tankarna ger intryck av att vara viktiga och sanningsenliga. ”Han borde komma i tid till våra möten.” är ett exempel på en tanke som kan verka viktig och sanningsenlig, men om du redan tänkt den över tio gånger så tillför den ingen nytta.

Steg 3 är att släppa tanken. Du kan föreställa dig varje tanke som ett oöppnat paket. Fast du är nyfiken på innehållet låter du paketet förbli oöppnat. Du kan göra detta genom att medvetet förflytta din uppmärksamhet till något annat, till en nyttig tanke eller till din egen kropp. Att känna båda fötterna tydligt fungerar ofta bra.

De här tre stegen är inte så lätta som det kan låta utan kräver att du bestämt dig och att du sätter tydliga mål.
”Jag ska fånga tankar vid två tillfällen varje dag.”
• ”Jag ska skriva ner de tankar jag fångat i en app för anteckningar i min smarta mobil.”

På Protea blandar vi jakten på repetitiva tankar med diskussioner om verksamhetens strategi, för det är två viktiga utmaningar för dagens ledare. Vårt fokus är alltid att skapa värde för kunden. Våra kunder säger att vi lyckas bra med det. Medvetna ledare är bättre rustade att möta morgondagen. Vill du veta mer, hör av dig!

Håll dig uppdaterad i vad som händer inom ledarutveckling.

Bli den första att skriva en kommentar.

Din feedback